IK HOU VAN DELLE
"Winksele-Delle" Buiten Gewone Buurt tussen Leuven en Kampenhout.

Nieuwsberichten

Plannen steenweg bekend - woensdag 19 oktober 2016

Op 17 oktober hield het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant (AWV) een infovergadering in de parochiezaal 

van Winksele-Delle. Daar werd toelichting gegeven omtrent de plannen om de Mechelsesteenweg her 

aan te leggen.

 

kapelletjes van Delle

In Delle zijn amper twee oude kapelletjes overgebleven. Gelukkig maar, want het heeft weinig gescheeld of ook die waren afgebroken.

Het oudste kapelletje dateert van 1837 en kwam er dankzij Antonius Vandevelde en zijn echtgenote Christina De Vleesschouwer, die toen wat verderop in de Ellestraat (richting Groenstraat) woonden. Het werd gebouwd op de hoek van de Ellestraat en de Potestraat en lag nabij de vroegere hoeve van de familie Peeters. Het echtpaar was verwant met de familie Peeters, want Marie, de zus van Christina De Vleesschouwer, was getrouwd met Jacques Peeters.

Sommige leden van de familie Peeters hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van Delle en Winksele. Daarom duiken we even in het verre verleden.

Den Reuts en den Witte Reuts
Jacques Peeters en Maria De Vleesschouwer hadden 2 kinderen: Antoon en Jean-Baptist.

Antoon Peeters (=den Reuts) werd geboren in Delle op 13 juli 1834. Hij trouwde met Maria Catharina Vanderveken (°1847) op 26 oktober 1870. Zij zouden zeven kinderen krijgen. Antoon Peeters bleef na zijn huwelijk in het ouderhuis wonen op de Potestraat. Hij bouwde in 1871 het kapelletje van de Heilige Familie in de Ellestraat en was lid van de eerste kerkfabriek van de parochie Delle. Antoon Peeters overleed op 28 december 1904.
Zijn oudste zoon Filip Alois Peeters (=den Witte Reuts) werd geboren in Delle op 6 oktober 1871 en trouwde Adelia Petronella Goossens (°1862). Zij bouwden een hoeve op de hoek van de Potestraat en de Ellestraat, naast de kapel uit 1837, later ook wel ‘het kapelletje aan den Witte Reuts’ genoemd. Filip Alois Peeters overleed in Delle op 22 maart 1950.

Een van zijn zonen, Frans Peeters (=Frans van den Witte Reuts) geboren op 24 januari 1901, zette de hoeve op dezelfde plaats verder. Frans Peeters was getrouwd met Julia Kinnen en was ook een tijdje gemeenteraadslid.

Het kapelletje op de hoek van de Ellestraat en de Potestraat was één van de rustpunten in de toen jaarlijkse processie die tot 1965 door de straten van Delle trok. Voor die gelegenheid was de kapel mooi versierd met bloemenslingers en kaarsen. De pastoor gaf de neergeknielde parochianen op die plaats ook de zegen van het Heilig Sacrament.

Nood aan een grondige opknapbeurt
Na verloop van tijd waren de kapelletjes aan een opknapbeurt toe. Vooral dat van de Heilige Familie in de Ellestraat was in slechte staat. Op verzoek van Gust Goossens, voorzitter van de parochieraad, begonnen enkele parochianen, o.a. Norbert Soetaert, met herstellingen. De kosten werden betaald met een deel van de inkomsten van de jaarlijkse parochiale feesten. De restauratieploeg leverde goed werk en spoedig was het kapelletje weer als vanouds.

   

Voor het kapelletje op de hoek van de Ellestraat en Potestraat kwam het gevaar uit een andere hoek. In 1995 werden de kapel en de lindebomen ernaast bijna met de grond gelijkgemaakt toen de achterliggende gronden werden verkaveld. Op het nippertje konden de buurtbewoners de werken nog laten stilleggen met o.a. de steun van burgemeester Willy Kuijpers.
Twee lindebomen gekapt

In 2010 kwamen de rioleringswerken en de heraanleg van de Potestraat. Het lastenboek van de aannemer voorzag in de kap van de twee lindebomen, maar daar had Delle pas weet van toen de aannemer wou beginnen.

 

Op 25 mei 2010 kwam er nog een actiecomité van de dorpsraad tot stand om de bomen alsnog te redden. De twee grote lindebomen naast de kapel waren noch ziek noch te oud en vormden evenmin een gevaar voor de buurt. Volgens de buurtbewoners behoorden ze tot het dorpsgezicht van Delle en waren ze vergroeid met het landschap en de mensen die er woonden. De buurtbewoners vreesden met de kap voor onherstelbare schade aan het kapelletje. Ze waren bovendien kwaad omdat ze nooit waren ingelicht over de plannen, ook niet op de infovergaderingen.

Ondanks het hevig protest gingen de lindebomen een dag later tegen de grond. Er kwam nog een interpellatie op de gemeenteraad van juni 2010, maar de bestuurscoalitie maakte er zich vanaf met enkele smoesjes. Een van de bomen zou ziek geweest zijn. Zij beloofde wel twee andere bomen – twee elzen – met een minder breed wortelgestel. Misschien kan er werk gemaakt om onze twee oude kapelletjes te laten klasseren als monument.

Op de grens van Delle met Tildonk staat nog een derde kapelletje.


De familie Simonart beschouwde Delle vele jaren als haar parochie en pastoor August Van Eyck als hun pastoor. In 1958 liet Professor Simonart op de grens van Tildonk en Delle een kapelletje bouwen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dit kapelletje werd ingezegend door Mgr. Paul Schoenmaeckers, hulpbisschop van Mechelen. Heel wat mensen uit Delle woonden ook deze inzegening bij.

Copyright : Comité Ik hou van Delle – Jozef Hamels

Activiteiten in Winksele-Delle

Locations:
select
Geen activiteiten gevonden

Copyright © 2013. All Rights Reserved.